Fotoğraf Stüdyosu Nasıl Kurulur?
Yine geniş bir ağa sahip başlık altında toplanmış bulunmaktayız. Bu yazıyı yazma amacım ilk defa stüdyo çekimi gerçekleştirdiğimde yaşadığım tecrübeleri aktarmaktır. Burada bizim bahsedeceğimiz ise, en az maliyetle yarı profesyonel tekstil vb. çekimleri gerçekleştirebileceğimiz bir fotoğraf stüdyosu kurmak. Yılda 2 sezon koleksiyon üreten ve her defasında bu ürünleri fotoğraflama derdine düşen tekstil firmalarının işine yarayacağını düşünüyorum. Eğer kendinize güvenmiyor ve üst düzey profesyonel çekimler istiyorsanız derhal buradan uzaklaşın ve çevrenizdeki ajanslardan destek isteyin.
Öncelikle ihtiyacımız olan tabi ki bir mekan olacaktır. Mekan için elimizde bulunan dükkan, ofis, ev vb. mekanlardan sadece 1 odasını ayırmamız yeterli olacaktır. 12 metrekarelik bir oda rahatlıkla işimizi görür. Mümkünse pencere gibi ışık kaynağı olacak unsurların bulunmaması bizim için avantaj sağlayacaktır. Varsa da mümkün olduğunca ışığın gelmesi engellenmelidir ki fotoğraflarımızda istenmeyen ışık patlamaları yaşanmasın.
Sırada arka fonumuzu oluşturmak var. Fon için özel perdelere para saymak yerine tekstilciden bir cepheyi ve yükseklik olarak odanın boyundan en az 1 buçuk – 2 metre yüksekliğinde bir kumaş kestirebiliriz. Kullanım alanınıza göre renk seçenekleriniz de olacağından arka plan için ayrıca Photoshop kasmanıza gerek kalmaz. Standart olarak beyaz renk idealdir. Fakat arka plana daha sonra başka manzara gibi görseller ekleyecekseniz, modelinizin üzerinde bulunmayan bir renk seçmelisiniz. Bu iş için genelde yeşil ve mavi seçilir ama eğer bir tekstil çekimi yapacaksanız, muhtemelen kıyafetlerin üzerinde bu renkler olacaktır. Bu da sizin işinizi hayli güçleştirir.
Önemli malzemelerden bir olan ışık kaynağımızda ise bu denli ucuza kaçma ihtimalimiz zor. En az 2’li paraflaş bu işin olmazsa olmazlarından. Burada şöyle ucuz yollu bir ürün işimizi ziyadesiyle görecektir.
Bir diğer ve en önemli malzeme ise elbette fotoğraf makinesi. Ben ilk stüdyo çekimimde Nikon D5100 kullanmıştım. Buna eş değer olarak Canon 550D, 600D, 650D gibi cihazlar da işimizi görür. Lens için de hiç kasmaya gerek yok; genelde makine üzerinde gelen 18-55 lens istediğimiz sonucu önümüze koyacaktır.
İhtiyacınıza ve isteğinize göre bir de hesaplı tripod alıp titremeleri ve küçük hataları minimuma indirebilirsiniz.
Yeni ekonomik fotoğraf stüdyomuz hayırlı olsun. Şimdi sıra “Stüdyoda Fotoğraf Çekimi Yapmak” sorusunu sormaya geldi. O halde diğer yazımda tecrübelerimi aktarmaya devam edeyim 🙂