Drone Kullanmak İçin Ehliyet Şart mı?
BU YAZIDA 500gr VE ÜZERİ CİHAZLARDAN BAHSEDİLMEKTEDİR!
Gün geçtikçe gelişen teknolojide çoğumuz için drone denen icat çok da şaşırtıcı olmasa da hemen herkesin ilgisini çeken bir konu. Henüz kullanılmaya başlanalı çok vakit geçmemesine rağmen drone hayatımızın bazı yerlerinde bize dokuna biliyor. Sahi, nerelerde dokunabilir mesela;
Drone / İHA Hangi Amaçlarla Kullanılır?
- İnşaat Çekimi
- Firma Çekimi
- Düğün – Gelin Damat Çekimi
- Tarımda Haritalama
- Savunma Sanayi
- Kargo (Henüz ülkemizde olmasa da)
- Av (Maalesef)
- Hobi
- Doğal Afetlerde Gezici Baz İstasyonu
Yukarıdakiler sadece şu an aklıma gelen maddeler. Her gün bu maddelere bir yenisi daha eklenebilir. Pekala bu kadar fazla alanda kullanılan bu cihazların kullanımı için ne gerekiyor?
Nasıl Drone / İHA Pilotu Olabilirim?
Öncelikle pekala bir cihaza sahip olmalısınız. İstediğiniz herhangi bir teknoloji mağazasından temin edebileceğiniz cihazı alır almaz ilk işiniz SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) sistemine kaydettirmek olmalı. Aksi takdirde cezai işlem uygulanabilmektedir.
Cihazımızı sistemdeki talimatlara göre kaydettirdikten sonra sıra geldi kendimizi kaydettirmeye. Cihazın pilotu olabilmeniz için öncelikle bir pilot kaydınızın olması gerekmektedir. Bunun için öncelikle cihazınızı hangi amaçla kullanacağınızı belirlemelisiniz. Burada sizi 3 seçenek karşılıyor; Sportif/Hobi, Ticari ve Ar-Ge. Eğer hobi olarak kullanacaksanız sorun yok. Sistem üzerinden 20 soruluk online bir sınava girerek İHA-0 ve İHA-1 Sportif ehliyete sahip olabilirsiniz. Fakat size fiziki bir ehliyet gelmeyecektir. Sadece sistemde kaydınız olacaktır. Ticari amaçla kullanacaksanız SHGM tarafından yetkilendirilen eğitim kuruluşundan eğitim alarak aşağıdaki gibi bir sertifikaya sahip olabilirsiniz. Sertifika aldıktan sonra bir de 3. Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası yaptırmanız gerekmektedir. Bu sigorta uçuşunuz esnasında 3. şahıslara verebileceğiniz zararları karşılayacaktır. 2018 Ekim ayında ücreti 78€ olarak alınabiliyordu.
İHA ve Pilot kaydımızı tamamladıktan sonra geriye sadece uçuş izni almak kaldı. Uçuş izni alabilmek için öncelikle uçuş yapacağınız yeri ve zamanı belirlemeli ardından SHGM üzerinden talep oluşturmalısınız. Talep sırasında da göreceğiniz üzere İHA mevzuatında belirtilen uçuşa yasak bölgelerde (Hava limanı çevresi vb.) kesinlikle izin alamazsınız. Oluşturduğunuz talep öncelikle SHGM tarafından ön onay alacak sonra bulunduğunuz ilin valiliğine ardından kaymakamlık veya varsa İl emniyet Müdürlüğü İHA Büro Amirliğine gönderilecektir. Bu sürecin sonunda izniniz onaylanırsa mevzuatta belirtilen şartları yerine getirip uçuşunuzu yapabilirsiniz. Eğer uçuşunuz onaylanmazsa ne olur?
İzinsiz Drone Uçurursam Ne Olur?
Mülki idare amirliğinin izni olmadığı takdirde uçuş yaparken yakalanırsanız en iyi ihtimalle 11.447 TL para cezası kesilir. Yaptığınız uçuş sırasında ihlal ettiğiniz kurallara göre bu ceza hapis cezasına kadar gidebilmektedir. Fakat şu anki sistemde yetkili kuruluş kendinize ait risksiz bir alanda 30 mt yüksekliğe kadar uçuşunuza izin vermektedir. Siz yine de riske atmayın derim.